вторник, 2 април 2019 г.

Д-р Здравко Каменов: Излишните тлъстини правят зачеването по-трудно!

Затлъстяването има отношение към трудното забременяване, твърди д-р Здравко Каменов, главен асистент в Клиниката по ендокринология към Александровска болница и Медицински университет - София. 

Той се занимава основно с метаболитния синдром, включващ и захарния диабет. Специална област на интересите му са половите жлези - и при мъжете, и при жените. Тъкмо тук докторът намира връзка със затлъстяването, защото научни изследвания доказват, че то намалява репродуктивните функции.

Непременно вижте и ТОВА: Как по зъбите можем да разберем кой орган боледува!!

При жените това се изразява с менструални нарушения, намалена способност за забременяване и със синдрома на поликистозните яйчници. Жените с този синдром като правило са с повече килограми, смущения в цикъла, засилено окосмяване и инфертилитет. При мъжете затлъстяването също води до хормонални нарушения /намаляване нивото на тестостерона/. Те натрупват тлъстини най-често в коремната област, което е по-опасно, защото води до сърдечно-съдов риск.
Д-р Здравко Каменов
Д-р Здравко Каменов препоръчва бавно хранене без отклоняване на вниманието.
Лекарят е този, който ще прецени вида на затлъстяването, доколко то е свързано с друг проблем /най-често ендокринно заболяване/ и ще определи методиката за отслабване, подчертава д-р Каменов. Често се случва 120-килограмов мъж, абсолютно нетрениран, да се хвърли изведнъж във фитнеса и да направи исхемична криза - неговото сърце не само не е свикнало, но вероятно е и увредено и, разбира се, реагира на предявените му свръхизисквания. Същото важи и за другите методи за отслабване - пълно гладуване, много тежки диети, които са категорично отречени от съвременната медицина.

Храненето - на маса u без телевизор

Лечението на свръхтеглото включва диета и повече движение. Двете заедно представляват промяна в стила на живот, тя е най-мощният фактор за отслабване. Диетата трябва да бъде такава, че пациентът пак да приема същото количество храна, но с 500 до 1000 килокалории по-малко на ден в зависимост от изходното тегло. Д-р Каменов препоръчва на пациентите си да намалят наполовина това, което досега са яли на вечеря, Именно вечерята е проблемът на нашето хранене, защото сме свикнали тогава да поглъщаме най-много храна, компенсирайки прескочените хранения през деня.

Късното ядене е най-лошо, особено колкото е по-близко до съня. Още по-лошо е, когато храненето е бързо, накрак, или обратно - проточено и пред телевизора. Тогава загубваш контрол върху храната, която си поел, а при бързото ядене усещането за насищане изостава в сравнение с огромното количество храна, което сме поели. Когато се храним, не трябва да отклоняваме вниманието си с нищо - четене на вестник, гледане на телевизия, слушане на радио. Тогава също загубваме усещането за насищане.

Физическото натоварване трябва да бъде постепенно. Много полезно е интензивното ходене - добре е да бъде поне половин час дневно. Трябва да се знае, че с тежки упражнения не се изгарят много калории. Смисълът на движението е, че подобрява състоянието на целия организъм и разтоварва нервната система, а тя е, която контролира апетита.

Лекарствата за отслабване "възпитават" За съжаление в повечето случаи нямаме необходимата воля, за да успеем да отслабнем само с промяна в стила на живот. И тъй като затлъстяването е болест, човек е така устроен, че търси хапче за лечение. Има медикаменти, които му помагат да се лиши от определено количество калории. Ксеникалът например пречи да се резорбират /разградят и усвоят/ най-високоенергийните съставки на храната - мазнините. С негова помощ се изхвърлят 30% от тях.

Разбира се, ако човек продължава да яде, както преди, никакво хапче не може да му помогне. С някои допълнителни ефекти, които предизвиква /подаване на корема, разстройство, мазни изпражнения/, ксеникалът помага на човек сам да ограничи мазните храни. По този начин той се възпитава" да ги избягва. Обикновено това се постига за три месеца. Хубавото на медикамента е, че действа само в червата. Голямо проучване с над 3800 участници показва, че той може да се приема без проблем 4 години, но това едва ли е необходимо, ако човек промени хранителния си режим. След време той може да го взема само когато го очаква по-мазна трапеза.

Няма коментари: